Vücutta stresten etkilenen 10 bölge

Stresin etkisi ruh hali ile sınırlı olmayıp çeşitli organlara ulaşabilir ve olumsuz etkileyebilir. İşte vücudun stresten en çok etkilenen ilk 10 bölgesi.

Vücudun stresten etkilenen bölgeleri olduğunu biliyor muydunuz?
Aşırı stres sadece yaşam kalitemizi olumsuz etkilemekle kalmaz, aynı zamanda sağlığımızı da etkiler ve yorgunluk, inatçı baş ağrıları ve daha akneye meyilli ciltlerde kendini gösterir.
Amerikan Psikoloji Derneği’nin (APA) bir raporuna göre aşırı stresten en çok kas-iskelet sistemimiz etkileniyor.
Stres sorunları her zaman doğru tedavi edemediğimiz klasik psikosomatik hastalıklarla sonuçlanır. Buna bir örnek, sorunun kaynağının başka bir şey olduğunu bilmeden ağrı kesici veya uyku hapı almamızdır.
Öyleyse bu şiddetli stres durumunun vücudumuzu nasıl değiştirdiğini görelim, bu karmaşık fizyolojik süreci anlayalım ve zamanında tepki verebilmemiz için cevaplar arayalım.
DAVRANIŞIMIZI VE DÜŞÜNCELERİMİZİ DEĞİŞTİRİR
Vücudun stresten etkilenen birçok bölgesi vardır. Stres, birçok hastalığa neden olmaktan gelişimine kadar birçok sonuca sahip olabilir.
Bunun nedeni, aşağıdaki hormon sistemlerini ve merkezlerini değiştirmesidir:
– Adrenokortikotropik hormon,
– Merkezi sinir sistemi,
– Sindirim sistemi,
– Beynimizin karın kapağı bölgesi.
Strese neden olan bu değişiklikler özellikle hormonal düzeyde başlar. Az ya da çok önemli hastalıklara neden olana kadar vücudumuzun çeşitli yerlerinde biyolojik değişikliklere neden olurlar. Ayrıca bu değişikliklerin merkezi sinir sistemini de etkilediğini ve hatta davranış ve düşüncelerimize aracılık ettiğini unutmamalıyız.
İşte vücudun stresten en çok etkilenen 10 bölgesi:
DERİ
Sivilceler, lekeler, iltihaplanma ve hatta sedef hastalığı stres kaynaklı hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir.
Araştırmalar beyin-duygular-deri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermiştir ve bu çok önemlidir. Bu nedenle duygularımız genellikle ciltte hastalık şeklinde yansır.
En yaygın olanı şüphesiz gözeneklerde birikme eğiliminde olan yağ ve kirdir, dolayısıyla can sıkıcı siyah nokta ve sivilcelerdir.
KALP
Uzun süreli stres dönemleri ile yüksek kolesterol ve trigliseritler, yüksek tansiyon ve dolaşım sorunları gibi kardiyovasküler problemler arasında doğrudan ve net bir bağlantı vardır.
Stres durumları kalp atış hızını önemli ölçüde etkiler ve hızlandırır. Bu hız, kanın beyne ve vücudun diğer bölgelerine taşınmasını hızlandırır ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
SİNDİRİM SİSTEMİ
Sindirim sistemi şüphesiz vücudun stresli bölgeleri arasında yer alır. Stresin tekrarladığı durumlarda sindirim sistemi ile ilgili aşağıdaki sorunlar ortaya çıkabilir:
– İshal
– Kabızlık
– Enflamasyon
– Şişkinlik ve gaz
– Karın ağrısı
– Mide ekşimesi ve asit reflüsü
– huzursuz bağırsak sendromu
– Peptik ülser veya inflamatuar bağırsak hastalığı
Tüm bu sağlık sorunları stres hormonu kortizolün artması sonucu ortaya çıkabilir.
KARACİĞER
Araştırmaya göre, geçmişte bir tür karaciğer hastalığı geçirmiş kişilerde stres kaynaklı hastalık tekrarı olmuş olabilir. Bu şüphesiz profesyonel ve uzman yardımı aranırken dikkate alınması gereken önemli bir gerçektir.
Stres kronik bir dereceye ulaştığında aktive olan kimyasallar, hepatositleri yok etmekten sorumlu olan ve karaciğer hastalığını daha da kötüleştiren öldürücü lenfosit adı verilen hücreleri etkiler.
GLİKOZ DÜZEYLERİ
Vücudun stresli bölgeleri arasında, glikoz seviyemizi düzenlemekten sorumlu bir mekanizma da vardır. Bu nedenle, yüksek düzeyde stres insülin direncinin gelişmesine yol açabilir.
Araştırmalar, kısa süreli stresin bile kan şekerini etkili bir şekilde düzenlemek için kullanılan insülinin vücutta etkin kullanımında zorluklara neden olduğunu göstermiştir.
Zaten diyabetle mücadele eden kişilerde hastalığı daha da kötüleştirebilir.
KASLAR
Kemikler ve kaslar, vücudun kronik stresten ciddi şekilde etkilenen bölgeleridir. Güçlü bir gerilim yaratır, kas-iskelet sisteminden bir tepkiye neden olur, ağrıya ve normal hareket etmede zorluğa neden olur.
GÖZLER
Göz kırpmayı etkileyen çok az kas stimülasyonu olduğu için aşırı fiziksel ve duygusal stres ile göz tikleri arasında bir bağlantı vardır.
Araştırma ayrıca stresi göz iltihabı ve bulanık görme ile ilişkilendirir.
VÜCUT AĞIRLIĞI
Stres, obezite gibi kronik problemlerin yanı sıra kilo alımı ile doğrudan ilişkili bir durumdur.
Tüm göstergeler, kronik stres hastalarının neden olduğu diğer duygusal semptomlara yanıt olarak daha fazla kalori tüketme eğiliminde olduklarıdır.
Ancak daha az sayıda vakada bunun tersi de olabilir. Bunun nedeni, bazen stres hormonlarının, kalorilerin daha hızlı yanmasını sağlayan aşırı aktif tiroid bezine neden olmasıdır.
BEYİN
Vücudun stresten etkilenen kısımlarından biri de beyindir.
Ana stres hormonu olan kortizol, karar vermekten ve hafızayı korumaktan sorumlu olan beynin ön korteksini olumsuz etkiler. Araştırma, hafıza kaybı ile bilişsel gerileme ve kronik stres arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor.
Bu, insanların neden iyi kararlar alamadıklarını ve stresli durumlarda çalışmaya iyi konsantre olamadıklarını açıklamak için yeterlidir.
BÖBREKLER
Stres kortizol seviyelerini yükseltir, bu da bazı organların böbrekler tarafından fosfat atılımından etkilenmesine neden olur. Aşırı kortizol üretimi, böbreklerin daha fazla fosfat salgılamasına neden olur, bu da kas zayıflığına, kemik anormalliklerine ve böbreklerin düzgün işleyişinde ciddi sorunlara yol açabilir.