Rüzgar ve güneşten elektrik üretimi ithal kömürle üretimden daha ucuz

Türkiye’de kurulacak güneş ve rüzgar santrallerinden elektrik üretme maliyetinin, ithal kömür yakıtlı CHP santralleri üretme maliyetinden daha uygun olduğu ortaya çıktı.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember’in yaptığı analize göre, geçen yıl küresel ölçekte daha rekabetçi hale gelen güneş ve rüzgar enerjisinin maliyeti Türkiye’de de düştü.
TÜRKİYE’DE RÜZGAR VE GÜNEŞ SANTRALLERİ KURULUM MALİYETLERİNİN AZALTILMASI
5 yıl öncesine kıyasla, Türkiye’de rüzgar santrali kurmanın maliyeti yüzde 32, güneş enerjisi kurulumunun maliyeti ise yüzde 50 düştü.
DÜNYA KÖMÜR FİYATLARI ARTTI
Rüzgar ve güneş enerjisindeki bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi beklenirken, küresel kömür fiyatları önemli ölçüde arttı.
KÖMÜR MALİYETİ ELEKTRİK ÜRETİM MALİYETİNİ ARTIRIYOR
Yüzde 45’ten beri. Türkiye’de mevcut kömürlü termik santrallerin (9.000 megavat civarında) ithal kömürle çalışması nedeniyle, kömür fiyatlarındaki artış elektrik üretim maliyetlerine de yansıyor. Kömür fiyatları yükselirken ithal kömürle çalışan mevcut kombine ısı ve elektrik santrallerinin ortalama maliyeti megavat saat başına 73 dolara ulaştı.
MEGAVATSOUR ÜZERİNDEKİ MALİYETLER
Türkiye’de kurulacak bir rüzgar çiftliğinden elektrik üretmenin maliyeti megavat saat başına 40,8 dolar, güneş enerjisi santrali için megavat saat başına 51,9 dolar.
Böylece, karbondioksit emisyonları için fiyat sabitlemesi olmasa bile, yeni rüzgar ve güneş santrallerinde megavat saat başına elektrik üretim maliyetleri, mevcut ithal kömür santrallerinde elektrik üretme maliyetlerinden daha ucuz hale geldi.
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE RÜZGAR VE GÜNEŞİN PAYI YÜZDE 13
Türkiye son yıllarda temiz enerji dönüşümünü hızlandırırken, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 13’e ulaştı, ancak Türkiye’nin özellikle güneş enerjisindeki potansiyelini gerçekleştirebilmesi için daha büyük güneş enerjisi santrallerinin devreye alınması gerekiyor. .
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE İTHAL KÖMÜR PAYI 21 PROC
Buna karşılık, ithal kömür santrallerinin elektrik üretimindeki payı geçen yıl yüzde 21 olarak hesaplanmıştı. Mevcut kömür fiyatlarına bakıldığında, bu yıl kömür ithalatının 5 milyar dolara ulaşabileceği ve ithal kömür santrallerinin yüksek güçte çalışmaya devam etmesi halinde bu miktarın 3 milyar dolarının elektrik üretimine ayrılacağı tahmin ediliyor.